vrijdag 22 februari 2008

iPod zorgt voor hippe witte wagens



Witte auto’s zijn terug in! Bij de lancering van nieuwe modellen wordt de kleur veel gebruikt en in het straatbeeld duiken witte modellen ook steeds meer en meer op. Een rage? Een trend? Een kleur die de komende jaren gaat primeren? Te opvallend? Smaakloos?

Iedereen denkt er natuurlijk het zijne over. Wat wel opvalt, is dat sinds de lancering van de iPod, wit weer hip is. De Apple iPods werden oorspronkelijk enkel in het wit verkocht. Later kwamen er andere kleurvarianten op de markt zoals zwart en felle, fleurige kleuren. Ook computers van hetzelfde merk volgden de witte trend met de iMacs. Moderne huizen hadden natuurlijk al lang witte muren en witte meubels.

Nu zijn dus de auto’s aan de beurt. Bij de lancering van een nieuw model wordt de auto altijd in het beste licht gezet zodat de kleur en vorm zo mooi mogelijk overkomen. Die foto’s laten een indruk na op de mensen waardoor ze die kleur ook willen hebben op hun wagen. Momenteel zijn er nog weinig witte auto’s te spotten maar de trend groeit snel.

Lange tijd hebben mensen gekozen voor een zo neutraal mogelijke kleur. Zwart, grijs, donkerblauw of zilver waren de populairste kleuren van de auto’s van vijf jaar geleden tot nu. Door de problemen rond het milieu en de vervuiling zijn witte auto’s nu ook een stuk aantrekkelijker. Een witte wagen is minder milieuvervuilend want je hebt veel minder airconditioning nodig. Een zwarte wagen is maar liefst 10° warmer, een verschil dat oploopt als de wagen vuiler is. Dan verdwijnt het spiegelend effect.

Wit straalt zuiver, proper en ‘weinig vervuilend’ uit. Iedereen wilt een steentje bijdragen aan het milieu en daardoor gaan meer mensen een witte wagen kopen. Op die manier lijkt het alsof ze zich inzetten voor het milieu maar een witte wagen kan evenveel verbruiken als een zwarte wagen.

Als de witte wagen ook een succes gaat worden in België is natuurlijk de vraag. Wij, Belgen, zijn geen echte trendsetters maar jongeren durven steeds meer en meer met aparte en opvallende kleuren naar buiten komen. Zij zullen het straatbeeld dus moeten opfleuren.



Hieronder enkele wagens die in het wit in primeur gingen:










Bronnen



1 opmerking:

Arn-o zei

Fijne theorie, maar of dit nu echt te zoeken is bij de Ipod is maar zeer de vraag.
Ook bij het feit dat wit zuiverheid uitstraalt stel ik me vragen, uiteindelijk zie je toch nergens zo goed vuil op als op een witte auto?
Achja, als je je een witte gallardo kan aanschaffen kan je ook wel iemand inhuren om je beestje elke dag door de carwash te rijden zeker...